Światowy Dzień Żywności został proklamowany przez Organizację
Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa w 1979 roku. Wyjątkowe
święto ma na celu pogłębienie świadomości opinii publicznej na temat problemów związanych
z głodem i niedożywieniem w krajach rozwijających się oraz marnowaniem
produktów spożywczych w krajach rozwiniętych. Każdego roku, 16 października,
organizowane są na całym świecie akcje, edukujące w zakresie zapobiegania
marnowaniu żywności oraz świadomego wykorzystywania produktów spożywczych.
Dzięki kilku prostym rozwiązaniom każda osoba jest w stanie zredukować ilość
wyrzucanego jedzenia. Marnowanie żywności jest problemem zarówno etycznym, jak
i ekonomicznym. Żywnością można bowiem się podzielić przekazując ją do Banków
Żywności, które zajmują się przekazywaniem produktów spożywczych ludziom
potrzebującym i żyjącym w ubóstwie. A osób potrzebujących jest bardzo wiele –
jak pokazują dane GUS poniżej ustawowej granicy ubóstwa żyje w Polsce ponad 12%
społeczeństwa.
W wymiarze domowym, marnowanie żywności jest zaś problemem ekonomicznym.
Produkty, które kupimy i nie wykorzystamy obciążają miesięczny budżet domowy.
Prościej mówiąc – to pieniądze wyrzucone do śmieci. I niestety rzadko
zastanawiamy się czy zwiędnięta marchewka czy pomarszczone jabłko mogą się
jeszcze do czegoś przydać. Produkty lądują w koszu choć nadal nadają się do
jedzenia.
Aby nie marnować żywności lub marnować jej
zdecydowanie mniej, warto kierować się regułą 3 P: PLANUJ, PRZECHOWUJ i PRZETWARZAJ.
Pierwsze P, czyli planowanie, odnosi się do przygotowania planu posiłków oraz listy
zakupów w ciągu tygodnia. Warto poświęcić na to kilka minut - zastanowić się co
chcemy jeść i zaplanować jadłospis na kilka najbliższych dni. Przed wyjściem na
zakupy, sprawdźmy co mamy w kuchennych szafkach oraz lodówce. Dzięki temu idąc
do sklepu kupimy tylko potrzebne produkty. Pamiętajmy, aby nie chodzić do
sklepu głodnym, ponieważ jak udowodniono, osoby o pustym żołądku są bardziej
podatne na kompulsywne zakupy i zapełnianie koszyka produktami, które wcale nie
są im potrzebne.
Drugie P, czyli odpowiednie przechowywanie, to klucz
do tego, aby dłużej cieszyć się świeżością jedzenia. Większość produktów
spożywczych, w tym warzywa i owoce, powinno się przechowywać w chłodnym i
zacienionym pomieszczeniu, ale nie oznacza to, że wszystko powinniśmy chować do
lodówki. Pomidory, ogórki czy egzotyczne owoce trzymajmy w zacienionym i suchym
miejscu, dzięki czemu będą dłużej świeże. Nowoczesny sprzęt AGD to również
sprzymierzeniec w walce z marnowaniem jedzenia. Kupując nową lodówkę, oprócz
ceny i wyglądu, powinniśmy zwrócić uwagę na dodatkowe funkcje, które sprawiają,
że produkty spożywcze dłużej zachowują świeżość. Takim rozwiązaniem jest
chociażby komora Fresh Zone, stosowana w modelach lodówek LG czy Samsung,
pozwalająca na dłuższe przechowywanie mięsa i ryb bez potrzeby ich zamrażania.
Kolejnym udogodnieniem wartym uwagi jest pokrywa Moist Balanced Crisper,
zastosowana w lodówce LG GS-L545PVYV, która utrzymuje wilgotność pojemnika na
warzywa na optymalnym poziomie. Pamiętajmy również, aby rozpakowując zakupy do
lodówki umieszczać je w odpowiednich miejscach. Sosy, takie jak ketchup czy
majonez, które nie potrzebują bardzo niskiej temperatury ustawmy na drzwiach
gdzie jest cieplej. Na górnej półce gdzie jest trochę chłodniej warto postawić
przetwory mleczne. A w dolnych specjalnych komorach ułóżmy warzywa i owoce oraz
mięso i wędliny.
Ostatnie P to przetwarzanie. Przygotowując obiad
często pozostają nam resztki warzyw, ziemniaki lub makaron, które zupełnie niesłusznie
lądują w śmieciach. Równie często wyrzucamy kilkudniowe warzywa i owoce
twierdząc, ze nie są już zdatne do spożycia. Tymczasem warto odrobinę popuścić
wodze fantazji, poszukać inspiracji w książkach kucharskich lub na blogach, by
wyczarować z tych pozostałości oraz zapasów wspaniałe dania.
Zróbmy rodzinny eksperyment – postanówmy, że jeden
dzień w tygodniu będzie dniem gotowania z resztek, kiedy wykorzystamy
pozostałości z innych posiłków i wcześniejszych zakupów. Warto zapoznać się z
super funkcjami sprzętu AGD, który ułatwi nam to kulinarne wyzwanie. Multicooker
PHILIPS HD3167/70 to doskonały „asystent” zarówno dla doświadczonych kucharzy,
jak i kulinarnych amatorów. Dzięki niemu w prosty i szybki sposób przygotujemy
różnorodne dania – od warzywnego curry po zapiekankę z mięsem i bakłażanem. Prawdziwym
domowym szefem kuchni jest robot kuchenny TEFAL Cuisine Companion FE800, który
posiada wszystkie funkcje do przyrządzania potraw: gotuje , gotuje na wolnym
ogniu, na parze, smaży, miesza, wyrabia ciasto, ubija, sieka, blenduje i
kruszy. Taki robot jest gwarancją, że nic w naszej kuchni się nie zmarnuje, a
my nie spędzimy wielu godzin nad garnkami oraz oczarujemy smakiem naszych
domowników i przyjaciół. Jeśli lubimy smak świeżo wyciskanego soku powinniśmy
zaopatrzyć się w wyciskarkę do owoców, warzyw i ziół Kendwood JMP800SI. Pozwoli
ona przygotować pyszne koktajle owocowo-warzywne ze składników, których wygląd
nie jest już atrakcyjny, ale nadal zawierają mnóstwo cennych witamin i
minerałów – radzi Anna
Chruścińska z Działu Zakupu AGD sieci Saturn. Doskonałym sposobem na
wykorzystanie resztek z naszej lodówki są również różnego rodzaju zapiekanki oraz
pizza. Najnowsze piekarniki, takie jak chociażby Electrolux EOC 6851AOX czy
Whirlpool AKZ6230NB, wyposażone są w takie funkcje jak pieczenie pizzy czy
grill. Dzięki nim z wykorzystaniem np. kilku plasterków szynki, resztki sera i
warzyw przygotujemy smakowite danie dla całej rodziny.
Światowy Dzień Żywności to doskonała okazja do zmiany nawyków związanych z gospodarowaniem żywnością. Dzięki trzem prostym zasadom – planuj, przechowuj i przetwarzaj, w łatwy i szybki sposób zmniejszymy ilość wyrzucanego jedzenia, co pozwoli nam zaoszczędzić pieniądze.
Przepisy na dania z wykorzystaniem resztek
Zupa krem z pieczonych warzyw
Składniki:
Przygotowanie
Zapiekanka makaronowa z szynką i
warzywami
Składniki:
Przygotowanie
Owoce pod kruszonką
Składniki:
Kruszonka:
Przygotowanie:
1. http://www.bankizywnosci.pl/pl/aktualnosci/raport-nie-marnuj-jedzenia-2016-federacji-polskich-bankow-zywnosci.html, dostęp 12.10.2016
All rights reserved 2013 - 2024; Deweloper Ads-Center.NET