FASCYNUJĄCA
HISTORIA
W wiosce Val Brembana, u stóp włoskich Alp, znajduje się źródło, z którego
wypływa woda
o temperaturze 25 stopni Celsjusza. Podczas drogi, którą przez około 30 lat
przemierza skalnymi korytarzami, nabiera swoistych właściwości. Wzbogaca się o cenne
minerały i wypełnia naturalnym dwutlenkiem węgla, który nasyca ją delikatnymi drobnymi
bąbelkami.
San Pellegrino Terme to źródło znane od XIII wieku. Wspomniał o nim,
tworząc mapę regionu, sam Leonardo Da Vinci, czym rozsławił miejsce i okoliczne
tereny.
Przez lata do term zjeżdżała arystokracja i artyści, aby dzięki wyjątkowym
właściwościom wody, poprawiać swoje zdrowie i samopoczucie. Największą
popularnością miejsce to cieszyło się w czasie „belle epoque”, na przełomie XIX
i XX wieku. Właśnie wtedy powstała fabryka butelkująca S.Pellegrino, która
działa i rozwija się do dziś, dostarczając wodę smakoszom w większości krajów
na świecie.
LOMBARDIA –
WYJĄTKOWY REGION
Region, w którym znajdują się Termy San Pellegrino – Lombardia – to
najbogatsza kraina Włoch. Niezwykle malownicze pejzaże z jeziorami otoczonymi
przez majestatyczne szczyty Alp, przyciągają turystów z całego świata. Ale
region jest wyjątkowy również pod innymi względami – kulturowym,
architektonicznym i kulinarnym. Kuchnia lombardzka doświadczyła wpływów z
całego kraju, stąd jej ogromne zróżnicowanie.
Nie każdy wie, że Lombardia to współczesne, europejskie królestwo ryżu.
Popularne makarony
i lekkie owoce morza schodzą na drugi plan, podczas gdy ryż, mięso i grzyby
grają na północy Włoch pierwsze skrzypce. Najsłynniejsze danie regionu to
risotto, które może być przygotowywane na wiele sposobów.
JEDZENIE JAKO
ŹRÓDŁO PRZYJEMNOŚCI
Włosi kochają sprawiać sobie przyjemność jedzeniem. Z umiłowania do
wspólnego spędzania czasu przy stole i dzielenia się pasją z innymi znani są na
całym świecie. Jedzenie jako źródło przyjemności jest kwintesencją włoskiego
stylu życia i mentalności.
Miłość do jedzenia i wina to jednak nie wszystko. Włosi słyną z niezwykle
wyrafinowanego podniebienia, smak potraw ma dla nich ogromne znaczenie i
doceniają produkty najwyższej jakości. Dlatego właśnie jedną z tradycji jest we
Włoszech podawanie wody S.Pellegrino do posiłku.
Skład i właściwości powodują, że woda S.Pellegrino poprawia i uwydatnia aromaty
potraw i win. Naturalne, drobne bąbelki w pierwszym momencie przyjemnie
łaskoczą w język, po czym ustępują trwałemu posmakowi szlachetnej kompozycji
minerałów, pozwalającemu oczyścić doznania
i przygotować podniebienie do rozkoszowania się kolejnym daniem.
S.Pellegrino rekomendują sommelierzy jako najlepszą wodę towarzyszącą winom
białym, ciężkim różowym i klasycznym musującym. Woda doceniana przez
smakoszy na całym świecie, gości
na stołach najlepszych światowych restauracji.
Dzięki temu charakterystyczna, czerwona gwiazda S.Pellegrino stała się
synonimem prestiżu
i szczególnym symbolem kultury wykwintnego jedzenia.
Marka, będąc ambasadorem “live in Italian” promuje na całym świecie aspekty
włoskiego życia. Każdego roku przybliża konsumentom kulturę Italii,
wprowadzając do sklepów limitowane edycje produktu, nawiązujące do włoskiego
dorobku.
Tym razem, za pomocą edycji „Are You a real Foodie?”, zapraszając
wszystkich do celebracji sztuki kulinarnej, promuje jeden z najważniejszych
pomników włoskiej kultury – tradycję wspólnego gotowania i spędzania czasu przy
stole.
Włosi z niemal każdego posiłku są w stanie wyczarować niezrównaną ucztę.
Podejmijmy kulinarne wyzwanie i razem z S.Pellegrino przekonajmy się, czy
my także jesteśmy prawdziwymi Foodies!
All rights reserved 2013 - 2024; Deweloper Ads-Center.NET